Schulden bij Jongvolwassenen

Schulden bij Jongvolwassenen

“ Ik ben Robin en ik wil van 7K in de min naar 7K in de plus in 250 dagen’’. TikTokker Robin neemt haar volgers mee in haar reis om financieel weer gezond te worden. Schulden zijn een groeiend probleem onder jongvolwassenen. Of het nu gaat om studieleningen, creditcardschulden of andere financiële verplichtingen, het is belangrijk om te begrijpen hoe je schulden kunt voorkomen en, indien nodig, effectief kunt aanpakken. 


Oorzaken van schulden bij jongvolwassenen

1. Onverantwoordelijk gebruik van krediet

Veel jongvolwassenen gaan onverantwoord om met creditcards en leningen, wat kan leiden tot het opstapelen van schulden. Het gemak waarmee krediet kan worden verkregen, kan verleidelijk zijn, maar het is belangrijk om te begrijpen dat dit geld uiteindelijk moet worden terugbetaald, vaak met hoge rentetarieven.


 2. Gebrek aan financieel bewustzijn

Veel jongvolwassenen hebben een gebrek aan financieel bewustzijn en begrip van hoe ze met geld moeten omgaan. Dit kan leiden tot impulsieve uitgaven en het niet opstellen van een budget, waardoor ze meer geld uitgeven dan ze verdienen en uiteindelijk in de schulden belanden.


 3. Studieleningen

Het volgen van hoger onderwijs is duur en veel jongvolwassenen vertrouwen op studieleningen om hun opleiding te bekostigen. Hoewel studieleningen nuttig kunnen zijn, kunnen ze ook een zware last worden na het afstuderen, vooral als de baankansen tegenvallen.


Hoe schulden te voorkomen en aan te pakken

Het is positief dat er tegenwoordig platforms bestaan waarop jongeren elkaar kunnen helpen om zich bewuster te worden van hun financiële situatie, zoals Robin dat doet met haar volgers. Echter, voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

 1. Financiële educatie

Het is essentieel om jongvolwassenen te voorzien van financiële educatie, zodat ze leren hoe ze een budget moeten opstellen, verstandig moeten omgaan met krediet en schulden moeten vermijden. Dit kan worden bereikt via schoolsystemen, workshops of online bronnen.

 2. Opstellen van een budget

Het opstellen van een budget is een belangrijke stap om financiële stabiliteit te bereiken. Door inkomsten en uitgaven te balanceren, kunnen jongvolwassenen beter beheren waar hun geld naartoe gaat en eventuele neigingen tot overbesteding beteugelen.

 3. Vermijd onnodige schuld

Leer jongvolwassenen het belang van verantwoord omgaan met krediet. Moedig hen aan om alleen leningen af te sluiten voor noodzakelijke uitgaven en om te voorkomen dat ze meer uitgeven dan ze zich kunnen veroorloven.


Veelgestelde vragen

Bij BudgetcoachIAM bieden we een breed scala aan diensten, waaronder:

1. Overzicht van inkomsten en uitgaven.
2. Schuldenoverzicht en betalingsregelingen.
3. Begroting en spaarplan.
4. Aanvragen van toeslagen en voorzieningen.
5. Hulp bij belastingaangifte.
6. Financieel inzicht bij levensveranderingen.
7. Vergelijken van verzekeringspremies.
8. Abonnementenbeheer.
9. Op orde brengen van financiële administratie.

Wij streven naar uw financiële gezondheid. Neem contact op voor een betere toekomst.

 

Ja, BudgetcoachIAM helpt u graag zonder uw lasten nog verder te verzwaren. Samen met u wordt gekeken naar mogelijke bezuinigingen, waardoor er ruimte in uw budget ontstaat. Zo is er ook ruimte om de factuur van uw budgetcoach te voldoen. Dit kan indien nodig in termijnen, zonder rente en extra kosten. Het doel is om uiteindelijk geld over te houden voor een meer verantwoord inkomsten- en uitgavenpatroon.

U kunt BudgetcoachIAM inschakelen wanneer u het overzicht bent kwijtgeraakt over uw financiële situatie. De budgetcoach kan u helpen om uit de situatie te komen waar u zelf geen raad meer mee weet. Al in één gesprek kan uw financiële situatie een stuk inzichtelijker worden gemaakt.

 

1